• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Vojvođanska treking liga 2016. – Kupusina

ByJovan Jarić

дец 12, 2016

Organizator: ŽPK „Dr Radivoj Simonović”, Sombor

Broj učesnika: 76

Zbog rušenja pontonskog mosta u SRP „Gornje Podunavlje” organizator je ove godine bio primoran da izmeni trasu, kao i dužine sve tri staze treking lige u Kupusini. No, nisu samo staze bile drugačije u odnosu na prethodne godine, promena je bilo i u vremenskim uslovima. Tmurni oblaci su doneli kišu i svežije vreme a sa kišom je stiglo i blato na stazi.

I pored nešto lošijih uslova (mada za prave trekingaše nema loših uslova) ispred doma planinara u Kupusini okupio se popriličan broj učesnika. Za prvi start, u 9,15 časova, opredelilo se pedesetak učesnika, dok su ostali krenuli sa 15 odnosno 30 minuta kašnjenja.

Dužina staza je bila 15 km (mala staza), 20 km (srednja staza) i 30 km (velika staza). Sve tri staze su od starta vodile bentom do brane. Već u prvim kilometrima je bilo jasno da će ovaj treking biti klizav i blatnjav. Dalje se išlo asfaltnim putem. Koliko asfalt nije omiljena podloga na trekingu, toliko je sada bio prihvatljiv pogotovo što je učesnika od starta pratila sitna kiša.

Na prvoj KT, koja je bila na 4,2 km, odvojila se kratka staza od srednje i velike. Druga KT je bila na 12. km, tamo su se razdvojile srednja i velika staza. Ubrzo, nakon dva kilometra trasa velike staze je napustila asfalt i nastavila putem pored kanala usput prolazeći pored KT 3. Na raskrsnici kod kamenog spomenika se velika staza ponovo spajila sa srednjom. Blatnajvim putem kroz njive a kasnije između brojnih voćnjaka sa nedozrelim breskvama i jabukama obe staze su stigle do KT 4. Srednja staza je dalje vodila bentom ka cilju a velika ka KT 5 i selu Kupusina najblatnjavijim delom staze. Nakon KT 5 putem kroz njive se nastavilo do nasipa i cilja, planinarskog doma gde je oko 200 učesnika Tradicionalne akcije uživalo u veseloj atmosferi.

Možda ova izmenjena staza nije bila previše atraktivna – nekima se nije svidelo što je bilo mnogo asfalta, nekima je smetalo blato, a bilo je i onih kojima je zasmetalo što voće u brojnim voćnjacima kraj kojih su staze bile trasirane nije dozrelo. Sve je to Vojvođanska treking liga uvek puna iznenađenja i novih izazova. Čestitke svima na pređenoj stazi.

Rezultati 5. Kola

Pobednik na velikoj stazi je Ratko Maksimović iz PSK „Kopaonik”, Beograd, ispred Edvarda Halasa iz PK „Spartak”, Subotica, i Zorana Markovića iz PSD „Železničar”, Novi Sad. Kod žena, Jamanta Šafranj iz ARK „Tron”, Palić, i ovaj put bila je najbrža ispred Biljane Isić iz PK „Spartak”, Subotica, i Dejane Butorac iz ARK „Somaraton”, Sombor.

Projekat „Promocija prirodnih lepota Vojvodine i sportova koji se odvijaju u prirodi” sufinansiran je od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *