• Нед. јул 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

4.sezona Vojvođanske treking lige

Četvrta sezona Vojvođanske treking lige startovala je 14. januara ove godine u Šidu. Započeta u jesen 2012. godine kao pilot projekat na četiri popularne planinarske akcije iz kalendara Planinarskog saveza Vojvodine sa željom da pruži svima priliku da se pešačeći i planinareći i takmiče kako sa protivnicima tako i sa samim sobom prihvatajući se izazova i savladavajući staze duge i preko 40 km.

treking_liga_opste_000

Ideja nije sasvim nova, pomalo ukradena od komšija Hrvata i Mađara, iz godine u godinu, iz sezone u sezonu pobuđivala je sve više interesovanja kako među planinarima tako i među trkačima, atletičarima. Iz kola u kolo broj učesnika se povećavao a nivo organizacije je podizan na sve viši nivo.

treking_liga_opste_02

Dosadašnja četiri kola u ovoj sezoni (do 1. jula ove godine) pokazala su da se trend povećanja broja učesnika i dalje nastavlja. Prvo kolo, održano u Šidu 14. januara, okupilo je skoro sto učesnika iako je bio radni dan. Osim planinara iz Vojvodine i Srbije, bili je i takmičara iz Mađarske koji su postali redovni učesnici lige. U Vršcu krajem marta oboren je rekord po broju učesnika. Čak 171 učesnik krenuo je stazama trasiranim po Vršačkim planinama. Ovo kolo je bilo specifično i po tome što je to ujedno bilo i Prvo kolo novoustanovljene Treking lige Srbije Planinarskog Saveza Srbije koji se takođe uključio u organizaciju treking lige.

treking_liga_opste_03

Rekord po broju učesnka oboren je već početkom maja u Subotici. Čak 217 učesnika pešačilo je Subotičkom peščarom. „Spartakovci” su se i ovaj put pokazali kao odlični organizatori. Besprekorno pripremljene staze, osveženja na kontrolnim tačkama, zanimljive nagrade bile su dobar izazov i za brojne Subotičane koji su učešćem u ovom kolu imali priliku da bolje upoznaju širu okolinu svog grada.

treking_liga_opste_04

Možda i najteže kolo je i ove godine održano na Carskoj bari. Veoma visoke temperature polovinom juna nisu obeshrabrile stotinak učesnika da savladaju jednu od tri staze. Pravi pustinjski ambijent, sunce nemislosrdno prži, hlada nigde nema, voda čudnog ukusa… Trebalo je to sve izdržati. Ono što nas čeka do kraja sezone su kola u Gornjem Podunavlju, dva puta na Fruškoj gori i u Deliblatskoj peščari. Borba za pobednika ove sezone se tek zahuktava i sudeći po iskustvu iz ranijih sezona biće neizvesna do poslednjeg kilometra.

treking_liga_opste_05

Prvog avgusta 2015. godine u Kupusini planianri iz ŽPK „Dr Radivoj Simonović” (Sombor), biće domaćini 5. kola Vojvođanske treking lige na terenima SRP „Gornje Podunavlje”. Staze su trasirane od planinarskog doma u Kupusini ka naseljima Bački Monoštor i Bezdan i pored brojnih rukavaca i kanala kroz guste šume rezervata prirode gde neretko možete sresti brojnu i raznovrsnu divljač. Naravno, guste krošnje vam garantuju debelu hladovinu pa je hodanje ili trčanje zaista pravo uživanje.

Svi detalji vezani za ovo kao i sva naredna kola lige mogu se naći na sajtu Planinarskog saveza Vojvodine www.planinari.org.rs kao i sajtu lige vojvodjanskatrekingliga.info gde se nakon održanog kola mogu pogledati i rezultati.

 

Projekat „Afirmacija outdoor aktivnosti i lokaliteta u Vojvodini radi povećanja zainteresovanosti mladih za bavljenje sportovima u prirodi” sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *