• Пет. јун 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Jakna koja vas neće izneveriti

U gomili jakni različitih proizvođača, proizvedenih po najneverovatnijim tehnologijama, ja sam se na moje prvo planinarenje otisnuo u šuškavcu. Danas sam pametniji i imam fensi jaknu koja me neće izneveriti na povetarcu. Evo kakve su vaše opcije….

Ako vam kažem da sam na moj prvi trekking krenuo vrlo naivno – u šuškavcu, jasno vam je da sam bio potpuno frustiran strahom svake majke da joj dete ne pokisne i ne navuče nešto „od nogu”. Šuškavac doduše nije propuštao vetar i kišu, ali je isto tako sprečavao da vlaga iznutra ode napolje. Rečju, bio je to vrlo znojav dan u prirodi…

Vremenom sam shvatio da su šuškavac i kabanica donekle prihvatljivi za gradske uslove, ali u prirodi postaju pravi košmar. Hermetički upakovano telo na svakoj uzbrdici počinje da se znoji, što samo doprinosi odećaju uparenosti, a ubrzo i „gnjecavosti”. Duža akcija u takvoj ambalaži je nemoguća. Danas, međutim postoji gomila proizvođača sa patentima najrazličitijih materijala koji zaustavljaju vodu i vetar, a omogućavaju vašem telu da normalno diše. Možete kupiti jaknu sa CSS-om, H2No Storm HB-om ili Dynamic Ripstop-om… Izbor je samo vaš, ukoliko uspete da se snađete u poplavi ovih skraćenica. Predstavićemo vam nekoliko modela i tehnologija koje smo do sada uspeli da testiramo. Jedan od najsavremenijih rešenja jeste CSS – Composite Seam System, američkog proizvođača outdoor opreme „Patagonia”. Ovo u bukvalnom prevodu znači „sistem slepljenog šava”. Proizvođač je smislio način da u izradi odeće za vetrovite uslove eliminiše veliki problem – šavove, tako što materijale doslovce lepi ultrazvučnim talasima i specijalnim polimerima. Više nema krutih šavova, rupica od igle i potencijalnih problema sa popuštanjem konca. Zaista, ovo je jedna vrlo udobna jakna koju smo testirali u prodavnici sportske opreme u Slovačkoj. Ljubazna prodavačica nam je dozvolila da u zamenu za pasoš malo prošetamo jaknu iz izloga. U prilog njenoj ljubaznosti ide i podatak da je jakna koštala oko 230 evra. Dobra vest je da tokom testa nisam osetio ni dašak vetra „u predelu jakne”, a loša da se najbliža prodavnica sa programom „Patagonia” ne nalazi u krugu dostupnom domaćem prosečnom planinanru. Jedna je u Zagrebu, druga u Bukureštu, treća u Sofiji, pa kako kome odgovara…

jakne-velika

Drugi način zaštite od meteoroloških gnjavaža jesu tehnologije sa paropropusnim membranama. Najpoznatiji materijal za izradu membrana je patentom zaštićen trade mark „Gore-Tex”, ali je do danas je svaki proizvođač patentirao sopstveni sistem membrana, koji u zavisnosti od debljine i broja slojeva, te materijala od kojih su napravnjene predstavlja standard za sebe. Ovaj sistem funkcioniše tako što vam „disanje” omogućavaju mikroskopske rupice membrane koje su manje od molekula vode, ali ipak veće od molekula pare. Tako voda od kiše ne može da prodre u unutrašnje slojeve jakne, ali vlaga od vašeg tela može da ispari napolje. Ovo zvuči idealno, ali u realnim svetu postoji nekoliko otežavajućih okolnosti u vidu zimskog modela, fensi džepovi, lepljenih šavova (koje smo malopre nahvalili da ne propuštaju vetar), a tu je i sam model… Evo o čemu se radi. Čim imate više slojeva, logično je da je propusnost manja, što se posebno odnosti na zimske modele. Ukoliko, pak, imate džepove, kondenzovana voda će ponovo morati da se probija kroz deblji sloj materijala, dok će na CSS šavovima vlaga ostati sa unutrašnje strane. Najzad, ukoliko model ima više pregiba ili šavova, pred vodom će biti pravi izazov da ispari iz vaše jakne. Da bi to donekle ispravili, proizvođači su posegnuli za nizom sitnih „prevara” koje podrazumevaju ventilaciju ispod rukava, džepove od mrežica i dvosmerni prednji cibzar.

jakne_blogpost-mala
Jakne na bazi membrana imaju spoljni impregnirani sloj, koji dodatno štiti od spoljne vlage. Kapljice klize po površini, što znači da vaša membrana (bar dok je jakna nova) ima samo jednosmernu ulogu – da propušta vlagu napolje. Međutim, već nakon nekoliko pranja fabrička impregnacija vaše jakne će nestati i površinski sloj će početi da upija vodu. Tada će membrana početi da radi u oba smera. Kako bismo taj momenat odgodili neophodno je da jaknu redovno peremo, ali i zaštitimo sredstvima za impregnaciju (Nikwax, Boreal, Grangers…). Za ovaj vid zaštite izabrali smo jaknu „Craghoppers”. To je prijatna i funkcionalna zimska jakna, koja ne propušta ni vetar ni vodu, a vaše telo može bez problema da diše. Cena je oko 180 evra i za razliku od drugih predstavljenih modela, može da se poruči putem sajta proizvođača.

jakne-02

„Soft Shell” je novi materijal srodan vrlo srodan Gore-Texu, koji je i dalje jedan od najefikasnijih materijala kada su u pitanju otpornost prema vetru i vodi. „Meka školjka” dobro diše i brzo se suši, štiti od vetra i tokom kraćeg izlaganja kiši pružiće kompletnu zaštitu. Ovaj materijal koristi nekoliko prouzvođača, a jedan model američkog „The North Face” isprobao sam u jesenjim uslovima i utvrdio da je sat i po vremena više nego dovoljnan period da vas jakna u potpunosti sačuva od vlage. Iako nije predviđena za pljuskove, „soft shell” tehnologija je to uspela. Uz to, jakna je izuzetno meka, prijatna i topla, ali cena od 120 evra nekome i dalje može da bude ograničavajući faktor. Ipak, danas svaki proizvođač outdoor opreme ima sopstveni program nepropusnih materijala koji su sasvim dobri i po ceni dostupni našim ljudima. „Hi tech” i „Jack Wolfskin” su zastupljeni na našem tržištu, kao i nešto skuplji „Mammut”. Iako je izbor vaš, možda će vam u odluci pomoći podatak da je engleski „Craghoppers” omiljena outdoor marka veselog momčeta Beara Gryllsa, pa vi sad vidite…

jakne-01
Nekoliko osnovnih modela jakni za outdoor aktivnosti

Bear Mountain Jacket II Kao što samo ime kaže – ovu jaknu nosi Bear Grylls. Dok se bori sa mećavom, dok forsira sibirske ‘ladne reke, dok radi šta več inače radi – leđa mu greje upravo ovaj model. Na sajtu proizvođača, engleske firme „Craghoppers”, stoji da se ovaj model može nabaviti u svim muškim veličinama i to u dezenima Black Pepper, Cobalt/Black, Survival Orange/Bk i Wasabi/Black. Glavna zamerka kupaca je da nema dovoljno džepova, a oni sa strane su preuski džepovi koji nekad štipnu tkaninu.

The North Face Bionic JackeT Tipičan predstavnih „Soft Shell” tehnologije, od poznatog proizvođača koji nas do sada nije razočarao. Po prihvatljivoj ceni može se dobiti pristojna jakna, koja doduše nije predviđena za pljuskove (a koja „bionic” jeste?), ali će vas dovoljno dugo sačuvati od vlage. Može se dobiti u više boja i dezena, a postoje jednobojne i dvobojne. Ocene kupaca su dobre i bez konkretnih zamerki, što znači da je ovo sasvim pristojna jakna za sve outdoor aktivnosti.

Patagonia Lightweight R4 Iako nije tipični šuškavac, ova jakna će sprečiti da kiša i spoljna vlaga prodre do vaše kože. Odlična jakna, koja dolazi u više „dečačkih” boja (sivo/crna, plava/crna…) i vrlo je udobna. Svedene forme su, kao i ko „North Face” – ovog modela ipak stvar ukusa, ali se mora priznati da je funkcionalna i praktična. Kod ovog modela kupci su takođe malo džangrizavi oko džepova jer su suviše visoko. Ali budimo realni, ko drži ruke u džepovima tokom outdoor aktivnosti?

TESTIR’O ZA VAS

kalinicIma i kod kuće! Mislim da sam za manje novca prošao skoro jednako dobro. „Hi-tec” -ova tehnologija „laytex” čini se da ne zaostaju za izvikanim markama… Najbliža prodavnica sportske opreme i desetak modela jakni na popustu. Biram „Hi-tec” – običnu zimsku outdoor jaknu. Prodavačica je hvali na sva usta… Zašto baš „Hi-tec”? Pored toga što imaju odlične čizme, ni jakne im nisu loše, a kupci ih hvale na raznim sajtovima. Na deklaraciji proizvoda piše da je jakna proizvedena od najkvalitetnijih materijala, „laytex” tehnologijom na bazi teflona – šta god to značilo. Rečju, jakna je „ultra otporna na vetar, kišu i sneg”, paropropusna i brzo sušeća, a svi slojevi su funkcionalni i nakon višečasovne izloženosti vodi. „Laytex” je zapravo još jedan naziv za paropropusnu membranu. Nemam razloga da ne verujem svemu što piše u deklaraciji, jer sam iz prodavnice odmah izašao na susnežicu. Dakle, voda je prosto klizila po površini, a moje pantalone su je upijale. Na temperaturi od -12 stepeni Celzijusa bila je sasvim topla i nakon nekoliko sati lake šetnje. Upravo zbog toga treba koristiti zatvarače za ventilaciju koji se nalaze ispod ruku. Dobro dođu čak i pri najnižim temperaturama, jer ova jakna, iako nije preterano debela, odlično čuva toplotu. Tokom outdoor aktivnosti, pri temperaturama od oko -15 do -10 stepeni ispod nosim majicu kratkih rukava i sasvim tanak duks. Na temperaturama od oko nula stepeni, duks vam neće biti potreban. Ukratko: Mislim da sam po ceni od 80 evra, uz popust od 10 odsto i osmeh prodavačeice, dobio izuzetnu jaknu koja će me čuvati od meteoroloških nepogoda bar idućih pet godina.

Zoran Kalinić-hodač

Tekst: Moja planeta, Foto: SXC, Dremastime

3 thoughts on “Jakna koja vas neće izneveriti”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *