• Нед. јул 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Poslednje kolo ovogodišnje Vojvođanske treking lige održano je u subotu, 24. oktobra, na Popovici. Kup Fruške gore u organizaciji PSD „Železničar”, Novi Sad doneo je konačnu odluku o tome ko je ove godine bio najbolji, kako u pojedninačnoj, tako i u ekipnoj konkurenciji.

Osam kola na osam različitih lokacija, u organizaciji osam planinarskih organizacija okupilo je ove godine 841 učesnika, planinara, trkača, ljubitelja prirode. Svi oni sa manje ili više ambicija savladavali su kilometre i kilometre staza prolazećiu kroz najlepše i najzanimljivije predele Vojvodine: Frušku goru, Vršačke planine, Subotičku peščaru, Carsku baru, Gornje Podunavlje i Deliblatsku peščaru. Organizatori su znalački trasirali staze omogućivši svima da odaberu ona koja im pruža zadovoljstvo u skladu sa psiho-fizičkim mogućnostima.

kup fruske-popovica-01

Iako se pre poslednjeg kola moglo naslutiti ko će poneti titulu najboljeg, daleko od toga da poslednje kolo nije bilo puno dinamike. Neprikosnovenom Milanu Vekiću nije mnogo smetalo što ga je u poslednjem kolu pobedio Uglješa Nikolić. Milan je osvajanjem drugog mesta na Kupu Fruške gore samo potvrdio da je ove sezone bio najbolji. Apsolutno zasluženo ove godine prvo mesto u generalnom plasmanu. Borba za drugo i treće mesto je bila mnogo neizvesnija. Odsustvom nekoliko takmičara Aleksandar Mitić je stigao do drugog mesta u generalnom plasmanu, dok je Dragan Ćirić osvojio duplu bronzu – treće mesto na Kupu Fruške gore donelo mu je i treće mesto u generalnom plasmanu.

kup fruske-popovica-02

Naočigled sigurna šampionka kod žena Jamanta Šafranj pre poslednjeg kola tek za jedan bod je sačuvala prvo mesto u generalnom plasmanu. Jamanta je u subotu trčala na Ljubljanskom maratonu i konkurentkinje su dale sve od sebe da je ugroze: Sanja Vasić i Biljana Isić ipak uspevaju samo da prelaskom velike staze od 43,7 km osvoje drugo, odnosno treće mesto u generalnom plasmanu, dok je plasman u Kupu Fruške gore bio sledeći: prva je na cilj stigla suvereno sa sat i po prednosti Gordana Horvat, druga je bila Marija Đaić, dok je treća stigla Ivana Trifunović.

kup fruske-popovica-03

Iako velika staza privlači najviše pažnje ni na ostalim nije bilo manje uzbudljivo, na srednjoj „mrtva” trka trojice takmičara i na kraju redosled Stefan Ranitović, Aleksandar Bodlović i Ajredin Ajeti. U ženskoj konkurenciji na srednjoj stazi dominirale su Novosađanke Agneš Giric Cvetković, kao pobednica, i za njom Margareta Milaković i Dragoslava Petrović. Na maloj stazi Zdravko Marković, kao pobednik, za njim Zoran Dačević i Milorad Stojanović, dok su u ženskoj konkurenciji najbrže bile Maja Živkov, Milojka Ponoćko i Marina Đemrovski.

kup fruske-popovica-04

Veselu atmosferu koja je u subotu popodne vladala u planinarskom domu „Železničar” dodatno je podgrejala i dodela medalja i pehara za najvernije učesnike lige. Njih osmoro je ove sezone učestvovalo u svih osam kola, te su za vernost nagrađeni peharima. Učesnicima sa sedam i šest učešća dodeljene su medalje za vernost. Pehare su dobili i pobednici u generalnom plasmanu u muškoj i ženskoj konkurenciji. Zbirom bodova po pet najuspešnijih takmičara iz istog kluba dobijeni su i pobednici u ekipnoj konkurenciji, za 2015 pobednik je PD „Jelenak”, Pančevo ispred PK „Spartaka” iz Subotice i PSD „Železičara” iz Novog Sada. PSV će na prolećnoj skupštini u martu 2016. dodeliti pehare i medalje pobednicima u ekipnoj konkurenciji i u starosnim kategorijama. Svi rezultati se nalaze i na sajtu lige vojvodjanskatrekingliga.info

kup fruske-popovica-05
Poslednje kolo donelo je i kadrovsku promenu, dosadašnjeg direktora i idejnog tvorca ove lige Zorana Vukmanova (ujedno i autora ovog teksta) nasledio je Goran Žigić iz PSD „Železničar”, Novi Sad.

Nova sezona startuje već 14. januara Novogodišnjim maratonom u Šidu, a od sledeće godine Liga će imati devet kola. Najavu svakog kola, kalendar za sezonu 2016. kao i sve najbitnije informacije možete pročitati na sajtu lige, kao i na sajtu Planinarskog saveza Vojvodine.

kup fruske-popovica-06

 

Projekat „Afirmacija outdoor aktivnosti i lokaliteta u Vojvodini radi povećanja zainteresovanosti mladih za bavljenje sportovima u prirodi” sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *