• Пет. јун 14th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

7. kolo Vojvođanske treking lige, Deliblatski maraton

Finiš ovogdišnje treking lige u pomalo zgusnutom jesenjem kalendaru početkom oktobra odveo je učesnike i takmičare u Deliblatsku peščaru. Školsko rekreativni centar „Čardak”, nadomak sela Deliblato, odlično je mesto za manifestacije ovakvog tipa. Planinari iz PD „Jelenak” iz Pančeva su markirali nekoliko staza koje ovde počinju i završavaju. Na tim stazama je i trasirano tri staze za 7. Kolo treking lige.

deliblato-01

Prelep jesenji dan u subotu, 3. oktobra, bio je poprište možda i odlučujuće bitke za pobednika ovogodišnje Vojvođanske treking lige. Na besprekorno uređenim stazama i savršeno organizovanom kolu od 63 učesnika koji su startovali najbrži je bio Milan Vekić, član PD „Jelenak” koji je ovom pobedom praktično i overio šampionsku titulu za sezonu 2015. Za njim u cilj ulaze Đerđ Teleki iz ARK „Tron”, Palić, kao i Dragan Ćirić iz PSD „Železničar”, Novi Sad i još jedan domaći takmičar Dane Jaćimovski.

deliblato-02
U ženskoj konkurenciji Jamanta Šafranj iz ARK „Tron”, Palić pobedom osvaja bodove koji joj pred poslednje kolo gotovo sigurno obezbeđuju titulu šampionke u ženskoj konkurenciji. Iza Jamante u cilj dolaze Tanja Stojanovski, članica AK „Apatin”, Apatin i Gordana Horvat iz PSD „Železničar”, Novi Sad.

Učešćem četvoro učesnika iz Mađarske i ovo kolo je imalo međunardni karakter. Domaćinima sve pohvale za odlično organizovanu manifestaciju koja je bila sastavni deo tradicionalne akcije „U bojama ruja” koja je okupila preko 1.700 učesnika svih starosnih kategorija.

deliblato-03

U bojama ruja

Manifestacija „U bojama ruja” održana je 3. oktobra, u Deliblatskoj peščari, na Čardaku. Manifestacija je otvorena obraćanjem predsednika PD „Jelenak”, dr Mladena Janića.

U okviru manifestacije, održane su sve aktivnosti po programu. Organizovano je pešačenje po pešačkim stazama, s tim što je izbor staze bio slobodan za sve učesnike, osim za decu osnovnih škola, koja su imala vodiče iz „Jelenka”. Grupe su startovale sa zakašnjenjem od pola sata (u 10,30 časova) jer je došlo do zagušenja saobraćajnog prilaza zbog velikog broja autobusa i motornih vozila koja su pristizala i loše organizacije naplate ulaznica od strane upravljača SRP „Deliblatska peščara” – ŠG „Banat” iz Pančeva. Zbog toga su organizaciju parkiranja morali da obavljaju volonteri PD „Jelenak”. Svaki učesnik dobio je mapu sa ucrtanim stazama. Na svaka dva do tri kilometra postavljene su kontrolne tačke (ukupno 12), sa kontrolorima koji su radio vezom bili povezani sa centralnom radio stanicom na Čardaku, s obzirom da na ovom terenu nema signala mobilne telefonije. Na nekoliko kontrolnih tačkama obezbeđena je i voda za učesnike. Pored pešačenja, održano je i 7. Kolo Vojvođanske treking lige (Deliblatski maraton). Takmičari su startovali u 9,30 časova, a takmičili su se na stazama dužina 20 km, 31 km i 39 km. Obezbeđena je voda i slatkiši, učesničke knjižice, mape, diplome, bedževi i medalje.

deliblato-04

Učesnici su dolazili sa staza u periodu od 15 do 16 časova, kada je započeo i zabavni program sa Plesnim studiom „Balerina”, Fitnes klubom SMS, muzičarima i na završetku – tradicionalnom zumbom u izvođenju Fitnes kluba „Bi Fit”. Takođe je organizovan i ručak u restoranu. Lošu organizaciju upravljača oko posluženja ispravili su volonteri „Jelenka” koji su pritekli u pomoć.

deliblato-05
Manifestacija je protekla u najboljem redu (zabeležene su dve – tri manje medicinske intervencije), za šta se pobrinuo 61 volonter PD „Jelenak”. Vreme je bilo sunčano i prijatno. Manifestaciju su medijski pratili ekipa RTS-a i novinar lokalnog lista „Pančevac”. Učestvovalo je po našoj evidenciji, 1.703 učesnika, od toga 937 dece osnovnih škola, što je do sada rekordan broj posetilaca uopšte na Čardaku (2014. godine bilo je 1.200). Zabeleženo je učešće predstavnika 30 planinarskih društava (sa oko 500 učesnika), više ekoloških udruženja, kao i deset osnovnih škola iz Pančeva i okolnih mesta.

deliblato-06

Transparenti projekta „Pešačenje i planinarenje” postavljeni su na tri vidljiva mesta, na samoj pozornici, na krovu upravne zgrade i ispred Edukativnog centra. Organizacija manifestacije izvedena je uz maksimalne napore volonterske ekipe PD „Jelenak” imajući u vidu veliki broj učesnika.

Manifestacija je završena u 18 časova kada su svi učesnici krenuli sa Čardaka.

 

Projekat „Afirmacija outdoor aktivnosti i lokaliteta u Vojvodini radi povećanja zainteresovanosti mladih za bavljenje sportovima u prirodi” sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *