• Суб. мај 25th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Savršene pantalone za outdoor

Planinarenje, hiking, trekking, birdwatching i bilo koja outdoor aktivnost zahteva odgovarajuće pantalone. Afiniteti su različiti, ali iskustvo govori – duge nogavice glavu čuvaju….

Postoje razne vrste planinarskih pantalona – za specifične vremenske uslove, godišnja doba, namene… Bez obzira na to da li planinarite na 1.500 metara u letnjim uslovima ili na 7.000 metara, u zoni večitog leda, jedno im je zajedničko – štite nas od hladnoće i vlage. Budimo realni, šetnja na 1.500 m, „neznatno” je lakša od „tričavih” 7.000 m, pa su i specifične potrebe za zaštitom i izolacijim nešto skromnije. Možda upravo zbog toga, većina planinara tokom leta hoda u kratkim pantalonama od svih mogućih i nemogućih materijala. Ako se u obzir uzmu opekotine od sunca, žarenje kopriva i ogrebotine od kupine, a o razjarenim poskocima i da ne govorimo, postavlja se pitanje da li je to baš pametno? Da budem iskren, nikada nisam verovao da postoje zmije koje merkaju baš moju nogu… Kako kratke pantalone pružaju izvesnu komociju i luftiranje, a ja nikada nisam sreo nikoga koga je ujeo poskok, i sam sam često hodao u šorcu. Nikada nisam ima nikakve komplikacije, čak i kada me je uhvatila kiša i nagli pad temperature. Iskusniji planinari su me uglavnom gledali popreko i ubeđivali me da silno grešim i izazivam sudbinu. Ne bih da vam solim pamet, ali i pored svog mog pozitivnog iskustva, oni su bili u pravu. Načelno, bez obzira na godišnje doba i uslove planinarenja, svako bi trebao da hoda u pantalonama sa dugim nogavicama.

pantalone-01

Pantalone treba da budu izrađene od odgovarajućeg „breathable” materijala, koji sprečava uparavanje i, ukoliko se skvase, omogućava brzo sušenje. Poželjno je da su malo šireg, komotnijeg kroja, te da imaju ojačanja na zadnjici, kolenima i džepovima. Većina modela je malo dublja, što mnogima smeta. Razlog tome je da vam pantalone prelaze kukove i da integrisani kajiš može lepo da se zategne oko struka. Kada bi bile plitke, većina nas bi, umesto da uživa u prirodi, vodila ogorčenu i unapred izgubljenu borbu sa pantalonama koje podležu zakonima gravitacije i teže da napuste naše telo u pravcu dole. Letnje pantalone su po pravilu od tanjeg materijala i jednoslojne. Bez obzira na materijal od kog su izrađene, bitno je da se brzo suše, što je nekada izuzetno teško postići. Prirodni materijali, koji su mnogima najprijatniji, uglavnom nisu pogodni, jer dugo zadržavaju vlagu i teško se suše. Tek kada su inovirani, tretirani gomilom hemije i propušteni kroz šake raznih modernih tehnologija, „prirodni“ materijali postali su mnogo prijemčljiviji za upotrebu prilikom outdoor aktivnosti.

Pamuk

Mnogi su pravo otkrovenje doživeli kada su obukli pantalone od takozvanog češljanog pamuka. To je, zapravo, materijal od veoma tankog pamučnog tkanja, koji se brzo suši zahvaljujući toploti vašeg tela. Ukoliko osrednje pokisnete, vaše pantalone biće suve već nakon 30 minuta. Međutim, ako pokisnete do gole kože, unutrašnji slojevi (džepovi i donji veš) postaće veliki problem, jer će upiti daleko više vode i neće tako brzo moći da se suše. Prijatne su za nošenje i u odnosu na debljinu materijala veoma čvrste i otporne na habanje.

pantalone-velika

„Dry” materijali

Svaka robna marka ima svoju „dry” kategorizaciju materijala koja podrazumeva različite stepene „breathable” u odnosu na vodootpornost. Načelno, to su materijali na bazi poliestera, dakle – čista sintetika. Ona nas u teoriji štiti od vlage tako što omogućava da znoj isparava napolje, a kišne kapi skliznu sa nje. U slučaju jače kiše, unutrašnji slojevi (džepovi i donji veš) su prilično zaštićeni, a spolji sloj, čak i ukoliko se dobro natopi, suši se za oko 20 minuta, u zavisnosti od debljine materijala.

TESTIR’O ZA VAS

Ponešto za svaku priliku

Pored toliko namenski dizajniranih pantalona za trekking i modernih materijala, nema razloga da ne uživate u prirodi bez obzira na vremenske prilike…

danijel brajcicOd sve opreme za planinarenje u letnjim uslovima pantalone su možda najzapostavljeniji deo. Posmatrajući termalne uslove na našim planinama i planinama u okolini, naši planinari uglavnom koriste bilo kakve pantalone. Pošto se našim planinarima polako otvaraju mogućnosti odlaska na vise evropske vrhove mislimo da je potrebno napisati par reci i o ovoj temi. Najčešće se u letnjim uslovima koriste bermude Ili kratke pantalone što zbog vegetacije a ponekad i živog sveta (zmije, insekti…) nije preporučljivo. Trekking pantalone se mogu podeliti prema uslovima upotrebe na: vodonepropusne (hard shell ili soft shell), vetronepropusne i klasične treking. Vodonepropusne pantalone najčešće imaju neku vrstu membrane (HL, E-vent, GORE-tex…) ili sistem membrana (sistem dual protection – Keela) koje omogućavaju vodonepropusnost a istoveremeno dozvoljavaju paropropusnost/disanje. Koriste se u snežnim uslovima (više nadmorske visine/glečeri) ili pri velikoj količini dugotrajnih padavina. Kod ovog tipa pantalona postoji još jedna podkategorija – navlačne pantalone. To su pantalone koje se u slučaju padavina obuku preko postojećih treking pantalona i nose kao zaštita od kiše/snega. Vetronepropusne pantalone koriste se u nešto hladnijim uslovima, a štite od vetra i najčešće su vodorepelentne (zaštita od kiše koja je naneta na spoljašni sloj materijala i obezbeđuje da se voda sliva niz materijal ali pri dužem izlaganju kiši sam materijal će se posle nekog vremena nakvasiti). Klasične trekking pantalone su napravljene od posebnih vrsta sintetičkih materija i najčešće nemaju nikakvu zaštitu od kiše (retko DWR tretman/vodorepelentnost). Kod ove vrste odeće najvažnije je obratiti pažnju na vrstu sintetike od kojih su proizvedene. Za upotrebu u toplim letnjim uslovima najčešće se koriste tanki poliesterski materijali (cool max, HL strech-spandex, techno strech…) a poslednjih godina kombinacije sintetičkih i prirodnih materijala (bamboo, cocona…). Za zahtevnije trekking ture preporučuju se pantalone od tvrđeg spoljašnjeg materijala sa određenom termalnom i zaštitom od vetra ali koje jako dobro dišu jer se ovakve pantalone koriste u najširem opsegu vremenskih uslova. Materijali bi trebali da budu streč (4way strech – materijal rastegljiv na sve četiri strane ili 2way strech – materijal rastegljiv po uzdužnoj osi) i prijatni za nošenje. Osim materijala kod klasičnih trekking pantalona treba obratiti pažnju i na kroj i na tehničke karakteristike. Kod kroja posebno obratiti pažnju da pantalone nisu suviše široke i da što bolje prijanjaju uz telo. Kod tehničkih karakteristika obratiti pažnju na džepove (njihov raspored dubinu i funkcionalnost), rajfešluse i luftere (otvori koji služe za ventilaciju). Na kraju nogavica bi trebala da postoji zaštita od habanja a kod zahtevnijih trekking modela i zaštita na kolenima i sedalnom delu.

Danijel Brajčić

2 thoughts on “Savršene pantalone za outdoor”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *