• Нед. јул 21st, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Šator za poneti

Kada mi je urednik magazina „Moja planeta” naručio temu „oprema za kamping”, već sam imao u glavi spisak osnovnih outdoor stvari: oprema za preživljavanje, biberni sprej za medvede, serumi za ujede zmije… Ukratko, još jedna prilika da se nasmejemo na račun odvažnog momčeta Beara Gryllsa.. Međutim, sitnim slovima u dnu maila pisalo je: „Šatori: vrste, preporuka i test”. Pu, malera! Pa, „engleski medvedić” sve te fensi konfore izbegava u širokom luku! Dakle, u ovom tekstu nećemo ni pomenuti Beara Gryllsa… .

Koji šator?

Danas postoji toliko tipova i vrsta šatora da kada uđete u prodavnicu teško možete da pogrešite ukoliko znate šta vam je konkretno potrebno. Jedini ograničavajući faktor može da bude cena. A da li znate šta vam je potrebno? Koliko često koristite šator, sa koliko ljudi nameravate da ga delite, da li ćete u njemu „forsirati livadu” ili prkositi olujnom vetru na 5.000 mnv… Sve su to pitanja od kojih zavisi i vaš izbor… Uzeću sebe kao primer, jer kampujem u proseku triput godišnje po nekoliko dana, što je daleko više od prosečnog fensi planinara, ali ipak mnogo manje od onoga što bi outdoor populacija inače trebala da radi. Elem, meni je potreban suv i zaštićen prostor površine od oko dva kvadratna metra, u kojem ćemo ja i moja oprema biti zaštićeni od raznih meteoroloških gnjavaža, insekata i gmizavaca. Idealan prostor od dva kvadrata je mera po osobi i sve ispod toga je gužvanje, a preko toga nepotreban luksuz koji ćete nositi na leđima. Ako uzmete u obzir da težina šatora može da varira od tri do čak osam kilograma, jasno vam je da pre odlaska u pazar dobro morate promisliti o idealnom šatoru. Ja volim šatore sa tremom u kojem mogu da ostavim cipele, primus, prljav veš… Ukratko, sve ono što ne bih želeo svu noć da mirišem u šatoru.

satori-02

Slojevi šatora

Postoje jednoslojni (single wall tent) i dvoslojni (double wall tent) šatori, a ja preporučujemo ove druge jer su mnogo bolji pri niskim premperaturama i kada dolazi do kondenzacije. Ovakvi šatori imaju unutrašnji i spoljni zid, a između njih je sloj vazduha koji je odličan izolator. Takođe, kada se pred zoru maksimalno spusti temperatura, vaš šator se neće „oznojati” i vi nećete biti mokri do gole kože. Pored toga, kiša i vetar teže probijaju dva sloja od jednog, pa je i toplije u ovakvom šatoru. Međutim, mana dvoslojnih šatora jeste težina. Iako su svi novi šatori proizvedeni od modernih materijala i značajno su lakši, imajte u vidu da je spoljni sloj uvek teži i skuplji, pa treba računati i na taj momenat. Mnogi se zbog toga odlučuju na jednoslojne sa odvojenom ciradom od debljeg najlona.

satori-01

Postavljanje šatora

Sigurno ste iz teksta mog dragog urednika, koji je on aranžirao na prvih deset strana magazina, već shvatili da prilikom postavljanja šatora treba birati suvo mesto na nešto višem nivou od okoline. Tako ćete izbeći felere sa mokrim podmetačem i potokom koji vam hrli u vreću. Druga stvar je postavljnje samog šatora. Ukoliko imate novi šator ili niste baš vični „montiranju”, najbolje je da pre polaska na kampovanje malo „odmerite snage” sa tom skalamerijom. Zamislite sumrak kišnog dana, blato, ućebanu, muljavu travu po kojoj treba da se valjate dok ne svane… Baš tu ste zaglavili sa svojim novim šatorom koji treba da sklopite u rekordnom vremenu, uvučete se u njega i presvučete se jer vas već od nogu nagriza ozbiljna upala pluća… A vaš novi šator odbija poslušnost! Dakle, malo vežbe nikome neće škoditi. U zavisnosti od vrste šatora postoji nekoliko sistema, ali ja vam savetujem da nakon izbora mesta, obavezno stavite podmetač pod šator. On je težak oko 200 grama, a garantuje vam nepromočivost od vlažne zemlje. Nakon toga sledi uklapanje konstrukcije i platna, a zatim postavljanje gorenjeg sloja.

Vlaga

Mnogi kamperi svoj jednoslojni šator pojačavaju običnim najlonom koji na nekoliko mesta pričvrste za zemlju. To obezbeđuje dodatnu nepropusnost u slučaju kiše. Ja to ne volim, jer se često desi da, ukoliko najlon ne štima najbolje, ostanete bez njega i pri najmanjem povetarcu. Ukoliko odvojite samo malo više novca možete kupiti ciradu sa rupama sa svih strana (kao na kamionu). Lagana je, staje u džep ranca, a pokriva 2×3 metara. Ako je dobro učvrstite ni olujni vetar joj neće moći ništa.

satori-velika

Pakovanje

Vaša veza za vašim šatorom biće dugotrajna i intimna. Baš zbog toga morate da se ophodite prema njemu sa velikom pažnjom. Boravak u čistom, suvom i uredno spakovanom šatoru biće prava uživancija. Sve suprotno od toga doneće vam mnogo problema. Zato, ne žurite dok ga pakujete u torbu… Ukoliko ste „zakačili” kondenzaciju, dobro izluftirajte šator. Uklonite ciradu i ostavite ga na suncu, da se dobro osuši, pa ga tek onda spakujte. Ako niste u prilici da to učinite, razmontirajte ga i spakujte, ali ga raspakujte i raširite čim budete mogli da ga osušite. Čuvajte ga grejalica i otvorenog plamena, jer će se sintetički materijal nepovratno oštetiti. Takođe je važno da svoj šator spakujete tako da sledeći put znate gde mu je početak, a gde kraj. Ukoliko dođete na logorsko mesto i pola sata tražite pinkle za konstrukciju – niste ništa uradili. Moj savet je da šator spakujete tako da mu se vrh nalazi na vrhu paketa. Tako ćete jednostavnim potezom izvući ceo šator i znaćete gde se šta nalazi.

Tips & tricks za šatorovanje

Na šta treba da mislite dok kupujete šator:
1. Od koliko slojeva treba da se sastoji vaš budući šator
2. Kvalitet platna, konstrukcije (da li su šipke aluminijumske, plastične…) i klinova
3. Komplikovanost sklapanja i pakovanja
4. Funkcionalnost
5. Težina (sve preko pet kilograma je teško)

TESTIR’O ZA VAS

Šatro PRC

kalinicNe potcenjujte kinesku kamping opremu! Ali je prvo dobro onjušite i proverite da li je sve na broju i u skladu sa deklaracijom… Oznaka „Made in China“ ili „Made in PRC” nije popularna jer podrazumeva loš kavalitet i čudan miris proizvoda, ali da ipak vidimo šta nudi proizvod socijalističke provenijencije i kapitalističke orjentacije. Opredeljujemo se za dvooslojni šator dimanzija 220x150x105 cm, težine oko četiri kilograma. Cena je oko 15 evra u obližnjem „China shopu”. Odlučujem da prvu probu šatora organizujem već u prodavnici. Gospoja negoduje, ali na kraju ipak pristaje da mi pomogne da prebrojimo sve šipke, vezove i raširimo krilo. Avanturistički duh je obuzeo i gazdu koji se zdušno dao u razmotavanje šatora. Začudo, šator ne „miriše” na DDT, već novu plastiku i to je momenat koji mi se već dopada. Utvrđujemo da je sve uglavnom na broju i u skladu sa deklaracijom. Ovo je jako važno uraditi pri kupovini, kako se ne bi dogodilo da kući donesete feleričan šator. Drugu probu šatora organizujem u parkiću ispred zgrade. Biram ravan i pregledan teren sa travom, kako moj taze šator ne bi nastradao u nusproduktima kućnih ljubimaca. Iz praktične torbice izručujem šatora sa svim pinklama i ponovo razvlačim šatorsko krilo mog novog dvoslojnog šatorčeta sa jednim ulazom i malim tremom. Uskoro zaključujem da od ukupno šest, imam sedam šipki za konsturkciju… Kinezima se mora odati priznanje za jednostavnost i praktičnost. Iako ne razumem ni reč deklaracije koju je sa kineskog jezka preveo dobri „google translator”, sve je nekako jasno i za nekoliko minuta tu su obrisi mog novog bivka… Treću probu obavljam u planini i ispostavlja se da nije ništa ni bolji ni gori od bilo kog markiranog šatora… Ukoliko ostavite do pola otvoren rajfešlus nećete se probuditi oznojani, što je, uostalom pravilo i u svakom drugom šatoru… Ukratko: Za oko 15 evra dobili ste standardni dvoslojni šator. Ne fali mu ništa, a nekada ima i viška…

Zoran Kalinić-hodač

Tekst: Moja planeta, Foto: SXC, Dremastime,

One thought on “Šator za poneti”
  1. Sve pohvale sa moje strane za tekst koji nije bio ni preopsiran, a ni kratak. Lepo su predstavljene prednosti i mane jednoslojnog i dvoslojnog satora u kombinaciji sa potrebama samog korisnika. Ja u proseku kampujem dva puta godisnje po dva-tri dana i pomislio sam cesto zasto bi mi trebao neki bolji sator. Na Kapetanovom jezeru u CG me je zadesila oluja i pljusak koji su trajali celu noc. Sator pod nazivom „bike2“ je fenomenalno sve to podneo. Tezak je svega 2.13kg, a kupio sam ga (trenutno je 3700din) u jednoj radnji sportske opreme najvise zbog lakog transporta na biciklu. Suv sator i suv ja sa stvarima nakon takve noci stvarno nema alternativu. Rec je o dvoslojnom satoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *