• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Treking liga – Simonovićevi dani

Usred leta (neki kažu kad mu vreme nije) održano je 5. Kolo vojvođanske treking lige. Somborski planinari, popularni „Simonovići” i ovaj put bili su domaćini kod svog planinarskog doma kraj kanala u Kupusini, u okviru svoje tradicionalne akcije „Simonovićevi dani”.

Ni prethodnih godina se na ovom događaju nije sakupilo previše učesnika, nešto slično sam očekivao i sada, pogotovo kada sam saznao da se isti dan održava i „Jahorina ultra trail” koji je privukao pažnju dobrog dela učesnika Vojvođanske treking lige. U vremenima kada se održava sve više trka – sve je teže uskladiti kalendare da ne bude preklapanja.

treking liga-simonovicevi dani-01

Pedesetak učesnika je i ove godine moglo da uživa u zaista lepoj stazi koja se proteže kroz Rezervat prirode „Gornje Podunavlje”. Početnu vrelinu koju smo osetili hodajući po nasipu u pravcu Bačkog Monoštora zamenjuje hladnovina šume, svežina sa brojnih kanala kojima su ispresecani delovi šume. Nisu retki ni susreti sa raznim životinjama. Zahvaljujući domaćinima, imali smo vodu na svim kontrolnim tačkama a u Bačkom Monoštoru i Bezdanu smo imali i prodavnicu duž trase staze.

treking liga-simonovicevi dani-02

Sve tri staza vode nasipom od planinarskog doma u Kupusini, u pravcu Bačkog Monoštora, a ona najduža čak do Bezdana, gde se prelazi most, i drugom obalom uz kanal vraća ka Bačkom Monoštoru i verovatno najlepšem delu staze u gustim šumama Gornjeg Podunavlja do čarde „Štuka” odakle je ostalo oko tri kilometra do cilja. Staze su ove godine bile mnogo bolje markirane nego prethodnih godina mada je na ponekim delocima bilo malo manjkavosti koje su prouzrokovale da je nekoliko učesnika napravilo nešto više kilometara od predviđenog. Zahvaljujući gostima iz Mađarske i ovo kolo je imalo međunarodni karakter.

treking liga-simonovicevi dani-03

Što se tiče rezultata sve je manje više proteklo prema očekivanjima. U odsustvu nekih učesnika Milan Vekić, član PD „Jelenak”, Pančevo nije imao većih poteškoća da prvi prođe kroz cilj u muškoj kategoriji, za njim su stigli njegov klupski drug Dane Jaćimovski i Nikola Srebrić iz „Projekture”, Beograd.

treking liga-simonovicevi dani-04

U ženskoj konkurenciji smo imali lepo iznenađenje u vidu jedne učesnice koja se prvi put pojavila u nekom kolu lige i odmah pobedila – Ivana Stanković iz „Projekture”, Beograd. Za njom je u cilj ušla i Jamanta Šafranj, članica ARK „Tron” sa Palića, glavni konkurent za generalnu pobedu u ženskoj konkurenciji ove sezone. Treća je bila Jelena Simović iz novosadskog PSD „Železničar”.

treking liga-simonovicevi dani-05

 

Projekat „Afirmacija outdoor aktivnosti i lokaliteta u Vojvodini radi povećanja zainteresovanosti mladih za bavljenje sportovima u prirodi” sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *