• Пон. јун 24th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Pravilan izbor čarapa

Vuna, tu nema zamene. Od svih high-tech materijala koji su se pojavili u poslednje vreme, i koriste se za odeću za outdoor sportove, nijedan ne može prevazići osobine vune kao materijala za izradu čarapa.

Možda niste primetili ali vaša stopala imaju više znojnih žlezda po kvadratnom centimetru (oko 550) nego bilo koji drugi deo tela. Svako stopalo izluči oko 1,2 litra znoja sedmično. Sva ta vlaga predstavlja jedan od najvećih razloga zašto naša stopala postaju hladna, jer je voda 32 puta bolji toplotni provodnik nego vazduh. Vuna ima osobinu da može da apsorbuje vlagu do 30% svoje težine a da ne izgubi sva ostala svojstva, a pre svega toplotnu izolaciju i mekoću. To pomaže da vašim nogama bude suvo, toplo i udobno, nešto što sintetičke čarape ne mogu. Vlaga apsorbovana u vunenim čarapama teži da ispari ili ostane u njima, radije nego da ode u uložak cipele. To može biti poboljšano, naravno noćnim menjanjem čarapa. Poznata je činjenica da su vunene čarape takođe mnogo manje sklone „smrdljivim nogama” posle nekoliko dana, nego sintetičke.

carape-velika

Tradicionalno, vunene čarape su pravljene pletenjem u „porodično grubom” stilu, dodajući najlon obično zbog izdržljivosti. Noviji način pletenja čarapa je takozvano terry-loop (pravljenje petlji) pletenje. Petlje hvataju više vazduha, samim tim bolje izoluju, smanjuju mogućnost dobijanja plikova zbog trenja i omogućavaju dodatnu mekoću. Najbolje čarape koje su konstruisne su sa dodatnim jastučićima na tabanima, sa elastičnim lučnim spojem što povećava izdržljivost i mekoću, ravnim šavovima tako da nema tačaka pritiska.

carape-01Možete primetiti da tekst nije počet diskusijom o meraklonskim čarapama. Meraklonske meke, tanke, sintetičke čarape imaju manje trenje od hrapavih vunenih. Međutim meraklonske čarape vam nisu više potrebne ako kupite dobre terry-loop vunene čarape. Ovo može izgledati kao preterivanje, ali je istina. Petlje eliminišu probleme trenja, a visoko kvalitetna vuna je toliko meka tako da nemate osećaj da nosite vunene čarape. Vrlo važna stvar kod biranja čarapa je da uvek treba tražiti čarape koje su anatomski oblikovane tj. imaju posebno izvedenu petu. Ako je čarapa u obliku creva tj. bez pete, možete imati problema sa naborima koji mogu napraviti plikove. Ako kupite obuću za ekstremne uslove, biće vam potrebna i dodatna izolacija. Imate nekoliko mogućnosti. Prvo je da koristite dva ili čak tri para debelih čarapa. Ovo funkcioniše dobro, ako imamo u vidu nekoliko bitnih pravila. Kombinacija čarapa ne sme da zavisi od kapilarne cirkulacije i svaka sledeća čarapa mora biti veća od prethodne. Pored toga vaše cipele moraju biti odgovarajuće za dva ili tri para čarapa. Ako pokušate da ugurate još jedan ekstra par debelih čarapa u cipele, skoro sigurno ćete dobiti promrzline. Nikako ne treba koristiti sintetičke čarape za planinarenje, alpinizam, skijanje i slične aktivnosti jer one ne upijaju vlagu već je samo propuštaju. Kada se unutrašnjost cipela zasiti vlagom noge su mokre, tako da je veoma važno da menjate sintetičke čarape svako veče i dozvolite vašim nogama da se osuše, u suprotnom dobićete ozbiljan problem zvani „smežurane noge”.
carape-02Pošto ste stvorili toplu i vlažnu atmosferu, bakterije i gljive se razvijaju i to je problem. Koristeći puder za noge taj problem možemo ublažiti (neko koristi i puder protiv znojenja ).

Navešćemo neke od poznatih proizvođača outdoor opreme:

• Patagonija (za ekspedicije, teška planinarenja). Ove tople čarape su 70% češljana vuna, 20% poliester i 10% istegljivi najlon, u homogenom terry-loop tkanju. Cena ovih čarapa je $18,50.

• Smartwool (za ekspedicije, treking ). Veoma su fine jer su napravljene od 80% raskošno meke merino vune i 20% streč najlona u sofisticiranom terry-loop tkanju. Dodatni jastučići na tabanima i prstima, elastični gornji deo, i otvori za ventilaciju sa strane su dodatne pogodnosti, kao i jastučići za zaštitu cevanica.
Cena ovih čarapa je $ 16.

Izvor: Alpinistički odsek Beograda (AOB), www.aob.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *