• Пон. мај 20th, 2024

Moja planeta - magazin za aktivni život

Gore-Tex: dvoslojni ili troslojni?

goretex-02Gore-Tex je materijal koji se potpuno odomaćio i kod nas, iako novotarije iz velikog razvijenog sveta ne stižu baš onom brzinom kojom bi mi možda želeli. Brojni proizvodi koji su izrađeni od tog materijala su prosto preplavili sportske butike odeće i obuće.

Pošto je to zaštićeno ime pojavili su se slični materijali sa sličnim imenom „Ceplex”, „Powertex”… Pa ipak postoje neke razlike. Pri odluci o kupovini proizvoda se obično povodimo izgledom neke jakne, njenim dizajnom, bojama koje su trenutno u modi, funcionalnošću i naravno njenom cenom. To su sve faktori koje većina nas može realno da proceni, ali malo ljudi stvarno zna razlike u konstrukciji i osobinama Gore-Tex materijala.

goretex-01Na tržištu se najćešće nude dve vrste Gore-Tex materijala: dvoslojni (najčešće) i troslojni. U slučaju dvoslojne konstrukcije Gore-Tex membrana je „zalepljena” kao sloj za unutrašnju stranu materijala (strana koju ne vidimo). Taj materijal je odabaran tako da udovolji određene uslove u kojima je predviđen za korišćenje. Istovremeno štiti „gore” membranu od habanja spolja. Nylon materijali omogućuju odlične „abrazione” efekte, dok su poliester materijali vrlo hidrofobični (vodopropustvljivi). Dvoslojna Gore-Tex odeća zahteva sloj lakšeg zaštitnog materijala, obično je to nylon sa spoljne, a poliester sa unutrašnje strane koji nije spojen sa „gore” membranom. To rezultira mekim, lako prilagodljivim i jako popularnim materijalom bez ograničenja u kretanju, što zadovoljava potrebe najvećeg broja korisnika. Ali dvoslojni „gore” materijali su više skloni oštećenjima u surovijim uslovima korišćenja, i unutrašnji sloj materijala koji nije zalepljen za „gore” membranu ometa cirkulaciju vazduha, što se odmah odražava na procenat vlage (vodene pare), koju materijal ispušta bez kondenzovanja.

Troslojni „gore” materijali su vise predviđeni za surovije uslove korišćenja (tehnički zimski i letnji alpinizam, ekspedicije itd). Konstrukcija je u obliku sendvica, gde je „gore” membrana u sredini, jači materijal je spolja a unutrašnji materijal je najčešće poliester. Sve to izgleda kao da je reč o jednom sloju materijala koji je krući, i u zavisnosti od kroja nije uvek „mekan” za nošenje. Pri vrlo hladnom vremenu troslojni „gore” materijali su pokazali bolje „hidrofobične” efekte (isparavanje bez kondezovanja). „Hard core” korisnici koji vole da sebe i svoju opremu guraju do krajnjih granica, uvek se trude da u zavisnosti od mogućnosti izbora koriste troslojne „gore” materijale.

goretex-velika

Tekst: AOB, Foto: Dremastime, SXC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *